مخازن کرایوژنیک

ساخت وبلاگ

تاريخ : ۱۴۰۱/۰۹/۱۳

کرایوژنیک (مادون سرد):شاخه ای از علم فیزیک است که شرایط تولیدی و تاثیراتی دمای فوق سرد (مادون سرد) را شامل می شود. در این شرایط تمام تجهیزات باید قابلیت کار با این دماها را داشته باشند.
یکی از پرکاربردترین زمینه های این شاخه علم در حوزه صنایع، تولید گازهای عمده صنعتی نظیر اکسیژن، نیتروژن، آرگون و .... به روش جداسازی آنها از هوا با استفاده از نقطه جوش این گازها می باشد که امروزه در مقیاس وسیع صورت می گیرد.
با توجه به رشد روزافزون مصارف محصولات کرایوژنیک در صنایع مختلف، امروز شاهد آن هستیم که این تکنولوژی به عنوان دانش و کالای استراتژیک محصوب شده و اغلب صنایع بنا به دلایل ذیل ترجیح می دهند که تا حد امکان از امکانات اختصاصی تولید و یا دستکم انباشت در ظرفیت بالا بهره ببرند:
• قیمت: هزینه شارژ مخزن کرایوژنیک به طور میانگین 1/3 قیمت شارژ کپسول است.
• تعویض و حمل: مخازن کرایوژنیک یک بار در محل نصب می گردند و با استفاده از ماشین های حمل در بازه طولانی تر (1 تا 2 ماه) شارژ می گردند، این در صورتی است که کپسول ها عمدتا" به صورت روزانه یا هفتگی حمل و شارژ می گردند.
• تعمیرات و نگهداری: کپسول ها بلحاظ ایمنی بدنه و متعلقات آن باید به صورت دوره ای تست شوند که این امر در مخازن ثابت وجود ندارد.
• فشار کاری: فشار کاری مخازن بر حسب نوع کارکرد تنظیم می گردد ولی کپسول ها با فشار های 120 بار تا 200 بار پر می شود که این خود به معنای ریسک بالای کار با آنها است.


مخازن کرایوژنیک:
سازه مخزن: که در واقع از دو محفظه داخلی استنلس استیل و جداره خارجی فولاد کربن تشکیل شده اند و وظیفه نگهداری از مایع فوق سرد کرایوژنیک را برعهده دارند.
خاص بودن این تجهیز از این رو می باشد که دمای داخل مخزن داخلی بسیار سرد (196oC-) می باشد و دمای خارج مخزن خارجی مخزن (50oC+) است و این مخزن با کمترین تبادل حرارتی از این مایع نگهداری می نماید.
برای درک بهتر شرایط عایق این تجهیز در نظر بگیرید اگر این مخزن با یخ پر شود، 14سال بعد آبی که از این مخزن خارج می گردد آب سرد خواهد بود!!
نکته مهم دیگر این است که نگهداری از مایع کرایوژنیک بدون نیاز به مصارف انرژی نظیر برق انجام می گیرد.

عایق حرارتی: در بسیاری موارد برای نگهداری گازهای مایع نیاز به تمهیداتی است که از انتقال حرارت بین محل ذخیره و یا مسیر انتقال این مایعات به بیرون جلوگیری کند. برای کاهش ریسک تبادل حرارتی و در نتيجه کاهش تبخير و درنتیجه هدر رفت مايع کرايوژنيک سعي مي شود که ظروف و مخازن نگهدارنده اين مايعات در محيط عایق تحت خلأ نگهداري شود.
برای جداره های مخازن و تجهیزات فوق سرد از عايق هاي متفاوتي استفاده می شود که هر کدام در فشار وکيوم خاصي بازدهي مناسب دارند. عمده عایق های بکاررفته در مخازن کرایوژنیک از نوع پودر پرلیت است که شارژ و کنترل فشار وکیوم آن با سهولت بیشتری صورت گرفته و درصورت اجرای مناسب نتایج قابل قبولی را نیز بدست می دهد. مانیتورینگ شرایط وکیوم این نوع تجهیزات تاثیر مهمی در جلوگیری از هدر رفت انرژی و پرت شدن مایعات (گازها) دارد.
میزان خلاء (معمولا" mbar 0.3 ) عامل بسیار مهمی در مخازن کرایوژنیک می باشد زیرا رابطه مستقیمی با میزان پرت (ضریب تبدیل مایع به گاز گفته می شود) مخزن دارد در صورتی که میزان پرت بالا باشد سوپاپ های اطمینان گاز را در هوا تخلیه می نمایند.
ملحقات جانبی: یکی از تفاوت های دیگر مخازن کرایوژنیک با مخازن ساده تری چون هوای فشرده اهمیت تجهیزات و ملحقات جانبی این مخازن نظیر سیستم لوله کشی داخلی شامل نازل ها، اتصالات و کلیه شیرالات وادوات ابزار دقیق نظیر گیج های فشار و سوپاپ های اطمینان و.... است. سازندگان و یا تامین کنندگان مطرح همیشه فهرستی از این اقلام را به همراه اطلاعات فنی (Data Sheet)در دسترس مشتری قرار می دهند.

وپورایزر یا اواپراتور: Vaporizer یا همان مبدل حرارتی در اصل یک تجهیز عمدتا" بدون مصارف انرژی (نظیر برق) هستند که با استفاده از جریان عادی هوا می تواند میعانات گازهای کرایوژنیک را از فاز مایع به گاز تبدیل کند. کارکرد این مبدل بر اساس اختلاف دمای محیط با دمای سیال است. به این ترتیب که مایع از درون لوله های مجهز به فین های آلومینیومی عبور کرده و تبخیر می شود. این آیتم بطور متداول یکی از تجهیزات جانبی و اصلی مخازن کرایوژنیک در موقعیت مصارف نهایی هستند.

ارسال توسط بهداشت حرفه ای زنجان ( مجید یعقوبی )

آئین نامه حفاظتی صنایع چوب...
ما را در سایت آئین نامه حفاظتی صنایع چوب دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : zanjan-hse بازدید : 106 تاريخ : شنبه 8 بهمن 1401 ساعت: 21:08